ploegen aardappelen
aardappelen
Ploegen
In het voorjaar ploegen we de grond. We draaien de grond dan om, om de aardappelen in frisse en schone grond te poten.
Ploegen Woestenenk Aardappelen
ploegen tarwe
graan
Ploegen
In het voorjaar ploegen we de grond. We draaien de grond dan om, om het graan in frisse en schone grond te zaaien.
ploegen bieten
suikerbieten
Ploegen
In het voorjaar ploegen we de grond. We draaien de grond dan om, om de bieten in frisse en schone grond te zaaien.
poten aardappelen
aardappelen
Poten
Als we aardappelen poten, leggen we ze achter elkaar op een gemiddelde afstand van 32 cm. Hierna maken we een rug over de aardappels.
Aardappelen Poten Woestenenk Aardappelen
poten tarwe
graan
Zaaien
Het zaaien van het graan proberen we meestal zo vroeg mogelijk in het voorjaar te doen. De zaadjes worden ongeveer 3 cm diep weg gelegd. Wist je dat er wel 2,5 miljoen zaadjes per hectare worden gezaaid?
poten bieten
suikerbieten
Zaaien
Bieten worden bij ons door de loonwerker gezaaid, de kleine zaadjes worden ongeveer 18 cm uit elkaar gelegd in de rij waarna deze uitgroeien tot een enorme biet van +/- 1 kg.
gewasbescherming aardappelen
aardappelen
Gewas bescherming
Om onkruid te voorkomen gebruiken wij bodemherbicide. Dat doen we vóór de aardappelen opkomen. Tijdens het groeiseizoen beschermen wij de aardappelen met gewasbeschermingsmiddelen tegen verschillende ziektes. Zo houden wij de aardappelen gezond.
gewasbescherming tarwe
graan
Gewas bescherming
In de granen voorkomen we onkruid door voor opkomst te spuiten met een bodemherbicide, later in het seizoen worden er preventief gehandeld om bladziektes te voorkomen.
gewasbescherming bieten
suikerbieten
Gewas bescherming
Wanneer de bieten opkomen proberen wij te voorkomen dat er onkruid tussen de bieten groeit. Later in het seizoen voorkomen we verschillende ziektes zoals bladschimmels.
oogsten aardappelen
aardappelen
Rooien
In het najaar oogsten we de aardappelen. Dit doen we met een bunkerrooier. Die lift de aardappelen uit de grond. Daarna rijden we ze met de kieper van het land.
Aardappelen rooien Woestenenk Aardappelen
oogsten tarwe
graan
Combinen
Het graan wordt geoogst door de loonwerker met een zogenoemde combine, deze maait het graan af en dorst het graan (wat betekent dat het zaad van het stro wordt gescheiden)
oogsten bieten
suikerbieten
Rooien
De bieten worden geoogst door de loonwerker met de bietenrooier, deze rooit de bieten uit de grond, schoont de bieten een beetje waarna deze aan de bult op het land komen te liggen klaar voor verlading naar de fabriek.