Aardappelen

Het gewas wat het meeste wordt geteeld zijn de aardappelen. We onderscheiden verschillende soorten aardappelen. Zo telen we zetmeelaardappelen en consumptieaardappelen.

De zetmeelaardappelen worden geleverd aan de Avebe. Zij halen het zetmeel en tegenwoordig ook eiwit uit de aardappelen.  Aardappelzetmeel wordt gebruikt in de voedingsindustrie onder andere om noodles, winegums, borrelnootjes, chips, bakkersroom te maken en soepen en sausen te binden. Het wordt in technische toepassingen gebruikt als behanglijm, als stijfsel voor het appreteren en weven van textiel, voor het sterken van papier en het verlijmen van papieren zakken.

In 100 kg aardappelen zit ongeveer 20% zetmeel. Hieruit wordt ook nog eens eiwit uitgehaald. Het restproduct is veevoer.

De consumptieaardappelen worden voor de Aviko geteeld. Deze fabriek zit in Steenderen. Er gaat een deel direct de vrachtwagen op en er wordt een deel opgeslagen op eigen bedrijf. Hiervoor hebben wij in 2008 een geisoleerde bewaarschuur laten bouwen. Aviko maakt van deze aardappelen zowel verse- als diepvriesfriet.

Naast aardappelen telen wij maïs - suikerbieten - granen

Nieuws

© 2017: Woestenenk Aardappelen - Marsmansteeg 2 - Laren gld - 0573 40 13 18 - info@woestenenk-aardappelen.nl - Twitter - Facebook - Website: GHP-online